Pivo jako kvašený a oblíbený nápoj je tu již přes šest tisíc let. Je vlastně nejstarším kvašeným nápojem, který kdy lidstvo vytvořilo, začalo vyrábět a s chutí popíjí. Právě u nás v Čechách se pivo těší největší oblibě a našinci jsou největšími konzumenty piva na světě.
Pivo plné kalorií?
Nabízí se otázka, zda je pivo opravdu tak kalorické, jak se o něm povídá. Srovnáme-li jej s přeslazenými Coca-Colami anebo s energetickými drinky, tak je v tomto řebříčku jasným vítězem. Pivo totiž obsahuje poctivý český chmel, který ovlivňuje tyto faktory
o velmi zvyšuje chuť na jídlo a pocit hladu
o podporuje trávení
o napomáhá produkci žluči
Samo pivo tedy nemá na pověstné tělesné konstrukci pivařů až tak výrazný podíl, jako pokrmy, které konzumaci piva často doprovázejí. Studie, která probíhala v Londýně, jasně ukazuje, že největší podíl na zvyšování tělesné váhy konzumentů piva nemá pivo samotné, ale zato nárazové konzumace velkého množství alkoholu bez ohledu na jeho zdroj.
Zdravý nápoj
Bylo zjištěno, že každý litr piva obsahuje až dvě stě miligramů biologicky aktivních látek. Mimo to pivovarské kvasnice obsahují vysoký podíl:
o skupiny vitaminů B
o tiamin
o riboflavin
o kyselinu listovou
Pokud jsou piva nefiltrovaná, je podíl kvasného základu, který je v nich obsažený, ještě mnohem větší. Ale alkohol, který obsahují, zabraňuje kvasnicím v jejich masivnějším působení na lidský organismus. Kdežto minerály, které jsou v pivu obsažené, našemu tělu prospívají. Je to především:
o Draslík, který pozitivně působí na krevní tlak.
o Vápník a Hořčík, jež zabraňují vzniku žlučových a ledvinových kamenů.
o Polyfenoly, které, odstraňují volné radikály, neboť jsou antioxidanty.
o Navíc pivo působí silně hydratačně na organismus než voda. Při prováděných pokusech se zjistilo, že voda nezpůsobí tak intenzivní a okamžitou rehydrataci, to jest zavodnění, jako pivo.